Nalewki powinno serwować się w taki sposób, by podkreślić ich kolor i umożliwić delektowanie się trunkiem. Nalewkę najlepiej podać w karafce obok stawiając kieliszki do niej. Najlepszym wyborem będą kieliszki na wysokiej smukłej nóżce. Ich objętość nie powinna przekraczać 50ml – nalewki bardziej się smakuje, niż pije.
Jakie powinny być kieliszki do nalewek?
Kieliszki do nalewek powinny być wykonane z idealnie przezroczystego materiału. Jednym z elementów degustacji nalewki jest podziwianie jej koloru — naczynie nie powinno go przekłamywać. Powinno się unikać kieliszków z malowanymi zdobieniami lub smugami. Jakiekolwiek zanieczyszczenia odbierają przyjemność z picia.
Czy kryształowe kieliszki do nalewek to dobry wybór?
Jak najbardziej. Szczególnie jeśli występują w komplecie z karafką. Nalewka podana w kryształowej karafce cieszy oko, a pasujące kieliszki dają dodatkowy efekt wizualny. Kryształ pięknie podkreśla kolory, a ze względu na jego idealną czystość, nie ma ryzyka, że barwa nalewki nie będzie naturalna. Dodatkowo piękno kryształu sprawia, że degustacja nalewki staje się prawdziwie hedonistyczną przyjemnością.
Spośród kryształowych kieliszków najlepiej sprawdzą się te z rżniętymi ozdobami. Światło załamując się na liniach rżnięcia, da piękne refleksy podkreślające unikalną barwę nalewki.